Zapraszamy na pieczenie pierników świątecznych klasy V i VI szkoły podstawowej we wtorek 27.11.2012 od 13.30 (można też przyjść o14.30) do sali nr 50 na II piętrze w Publicznym Gimnazjum nr 1.
Kruche pierniczki bez miodu
Składniki
- 1 kg mąki,
- 400 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 przyprawy korzenne,
- 500 g miękkiego masła,
- sok z polowy cytryny,
- 4 łyżki stołowe mleka,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży cukier wanilinowy (2 łyżki).
- Czas przygotowania: 50 min
- Czas gotowania: 1 h
- Czas całkowity: 1 h 50 min
- Porcje : 100
- Trudność: łatwy
Przepis
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, masło pokrojone w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto) oraz pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Nie trzeba chować go do lodówki.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3-5 mm i wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Najczęściej pierniczki dekoruje się po wystudzeniu, jednak można to zrobić także przed pieczeniem. Wystarczy w miseczce rozmieszać białko jajka z barwnikiem spożywczym i posmarować nim pierniczki. Oczywiście można użyć samego białka – dzięki temu po upieczeniu pierniczki będą “błyszczące”.
Przepis na pierniczki świąteczne (te polecam)
Składniki:
1 kg mąki
800 g miodu
2 szklanki cukru
kostki margaryny
4 jajka
2 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do pierników
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją.