sp1garwolin@poczta.onet.pl
25 682 33 71

piernikiZapraszamy na pieczenie pierników świątecznych klasy V i VI szkoły podstawowej we wtorek 27.11.2012 od 13.30 (można też przyjść o14.30) do sali nr 50 na II piętrze w  Publicznym Gimnazjum nr 1.

 

 

 

 

 

Kruche pierniczki bez miodu

 

Składniki

 

  • 1 kg mąki,
  • 400 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 przyprawy korzenne,
  • 500 g miękkiego masła,
  • sok z polowy cytryny,
  • 4 łyżki stołowe mleka,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duży cukier wanilinowy (2 łyżki).

 

  • Czas przygotowania: 50 min
  • Czas gotowania: 1 h
  • Czas całkowity: 1 h 50 min
  • Porcje : 100
  • Trudność: łatwy

Przepis

 

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, masło pokrojone w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto) oraz pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Nie trzeba chować go do lodówki.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3-5 mm i wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

 

Najczęściej pierniczki dekoruje się po wystudzeniu, jednak można to zrobić także przed pieczeniem. Wystarczy w miseczce rozmieszać białko jajka z barwnikiem spożywczym i posmarować nim pierniczki. Oczywiście można użyć samego białka – dzięki temu po upieczeniu pierniczki będą “błyszczące”.

 

 

Przepis na pierniczki świąteczne (te polecam)

Składniki:

1 kg mąki

800 g miodu

2 szklanki cukru

kostki margaryny

4 jajka

2 łyżeczka sody oczyszczonej

przyprawa do pierników 

 

 

 Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.

 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.

 

Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

 

Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją. 

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.