sp1garwolin@poczta.onet.pl
25 682 33 71

pierniki 15 20121129 1430167509Pieczenie pierników przez gimnazjalistów razem  z V i VI klasy podstawowej.

 

We wtorek 27.11.2012 o godz. 13.30 14.30 uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 1 zaprosili uczniów szkoły podstawowej  do wspólnego pieczenia pierników na choinkę. Zajęcia spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony gości- przyszło 58 uczniów ze szkoły podstawowej.  W miłej (i nieco gwarnej) atmosferze przygotowaliśmy ciasto na pierniki, podzieliliśmy się na grupy odpowiedzialne za poszczególne zadania: wałkowanie ciasta, wycinanie pierników z foremek, wkładanie pierników do piekarnika, mierzenie czasu ( 10 min.) pieczenia, robienie dziurek, ponieważ pierniki przeznaczone były na choinkę, ostatecznie wszystkie zostały zjedzone na bieżącoJ

Ta kulinarna zabawa zaowocowała również nawiązaniem koleżeńskich relacji między uczniami szkoły podstawowej i gimnazjalistami.

Uczniowie z zajęć wychodzili  bardzo zadowoleni, ponieważ mieli okazje nauczyć się w praktyce jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia pyszne pierniki. Wspólne pieczenie pierniczków te  okazały się rewelacyjnym pomysłem na ciekawe spędzenie czasu wolnego uczniów. A oto przepis:

 

Przepis na pierniczki świąteczne

Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Zyczymy smacznego :)

Link do artykułu na kurierze garwolińskim tutaj :)

 

  • Pierniki_1
  • Odsłon: 1258
  • Pierniki_2
  • Odsłon: 1305
  • Pierniki_3
  • Odsłon: 1323
  • Pierniki_4
  • Odsłon: 1348
  • Pierniki_5
  • Odsłon: 1327
  • Pierniki_6
  • Odsłon: 1274
  • Pierniki_7
  • Odsłon: 1333
  • Pierniki_8
  • Odsłon: 1403
  • Pierniki_9
  • Odsłon: 1339
  • Pierniki_10
  • Odsłon: 1368
  • Pierniki_11
  • Odsłon: 1275
  • Pierniki_12
  • Odsłon: 1258
  • Pierniki_13
  • Odsłon: 1250
  • Pierniki_14
  • Odsłon: 1270
  • Pierniki_15
  • Odsłon: 1281
  • Pierniki_16
  • Odsłon: 1276
  • Pierniki_17
  • Odsłon: 1221
  • Pierniki_18
  • Odsłon: 1218
  • Pierniki_19
  • Odsłon: 1263
  • Pierniki_20
  • Odsłon: 1293
  • Pierniki_21
  • Odsłon: 1295
  • Pierniki_22
  • Odsłon: 1180

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.