Pieczenie pierników przez gimnazjalistów razem z V i VI klasy podstawowej.
We wtorek 27.11.2012 o godz. 13.30 i 14.30 uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 1 zaprosili uczniów szkoły podstawowej do wspólnego pieczenia pierników na choinkę. Zajęcia spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony gości- przyszło 58 uczniów ze szkoły podstawowej. W miłej (i nieco gwarnej) atmosferze przygotowaliśmy ciasto na pierniki, podzieliliśmy się na grupy odpowiedzialne za poszczególne zadania: wałkowanie ciasta, wycinanie pierników z foremek, wkładanie pierników do piekarnika, mierzenie czasu ( 10 min.) pieczenia, robienie dziurek, ponieważ pierniki przeznaczone były na choinkę, ostatecznie wszystkie zostały zjedzone na bieżącoJ
Ta kulinarna zabawa zaowocowała również nawiązaniem koleżeńskich relacji między uczniami szkoły podstawowej i gimnazjalistami.
Uczniowie z zajęć wychodzili bardzo zadowoleni, ponieważ mieli okazje nauczyć się w praktyce jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia pyszne pierniki. Wspólne pieczenie pierniczków te okazały się rewelacyjnym pomysłem na ciekawe spędzenie czasu wolnego uczniów. A oto przepis:
Przepis na pierniczki świąteczne
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Zyczymy smacznego :)
Link do artykułu na kurierze garwolińskim tutaj :)