Zajęcia kulinarne w klasach III gimnazjum
W naszym gimnazjum systematycznie odbywają się zajęcia kulinarne prowadzone przez p. Sławka. Pod jego bystrym okiem zdobywamy wiedzę o zdrowym odżywianiu i stosujemy ją w praktyce robiąc kanapki, sałatki, desery i inne pyszności. To bardzo potrzebne i interesujące zajęcia!
Tym razem proponujemy przepis na szybką i smaczną przekąskę.
Faszerowane pieczarki z serem
Potrzebne produkty:
1 kg dużych pieczarek
2 jaja
4 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka natki z pietruszki
20dkg startego sera żółtego (gouda)
20dkg sera żółtego w plastrach (gouda)
sól, pieprz do smaku
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ogonki z pieczarek wyłamujemy, siekamy nożem na drobno lub scieramy na grubej tarce.
Do startych ogonków z pieczarek dodajemy bułkę tartą, jaja, starty ser, posiekaną pietruszkę, następnie przyprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wkładamy do pieczrek i przykrywamy plastrem sera żółtego.
Pieczarki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około 20-25 minut w temp 180 stopni.
Przekąska gotowa.
Zapraszamy do testowania naszych przepisów.